Nedostatak opreme u domovima zdravlja najveći problem zdravstvenog sektora ZDK

Jučer je održan sastanak Kriznog štaba za praćenje novog koronavirusa Ministarstva zdravstva sa direktorima zdravstvenih ustanova u ZDK, na kojem je analizirano funkcionisanje zdravstvenog sistema od izbijanja pandemije, te otvorena određena pitanja koja treba rješavati u slučaju da pandemija u ovom katonu poprimi veće razmjere.

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Adnan Jupić rekao je da su na sastanku detektovani određeni problemi u funkcionisanju zdravstvenog sektora, a koji se prije svega tiču nedostatka potrebne opreme u domovima zdravlja, posebno RTG-aparata, ali je većina problema otklonjena.

„Onaj neki definirani minimum mi već imamo u Zenici u okviru Kantonalne bolnice, depadansu infektivnog odjela, gdje imamo kapacitet od nekih 220 pacijenata. To bi po nama, odprilike u nekim procjenama, trebalo biti dovoljno za ovu drugu fazu. Ako bi se došlo do treće faze, a nadam se da neće, dali smo lokalnim zajednicama zadatak da malo razmisle o dodatnim kapacitetima, koji bi bili pod određenom formom nadzora Kantonalne bolnice, a gdje bi mogli na adekvatan način biti zbrinuti. RTG dijagnostika i snimanje rendgena je mali problem koji se treba riješiti, s obzirom na to da većina ustanova ima samo jedan, kojeg je vrlo teško koristiti i za oboljele od COVIDa-19 i za one zdrave. Neke su se ustanove udružile, tako da rade to na kvalitetan način, a preostali su dobili zadatak da uz definiranje kapaciteta, smisle i mogućnosti na koji način to najbolje uraditi“ rekao je Adnan Jupić.(Ajna N.)