Rad Muzeja grada Zenica prilagođen trenutnoj situaciji

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja i kulture uputio je saopćenje u vezi s novonastalom situacijom, i utjecajem pandemije korona virusa na svakodnevni rad prosvjetnih radnika, ali i radnika u kulturnim ustanovama, čiji je rad, prema njihovim tvrdnjama itekako zanemaren.

Mi smo, nažalost, zanemareni već duži niz godina. Ali, kao što smo se i prethodnih godina i prethodnim svakojakim krizama prilagođavali, tako se prilagođavamo i ovoj trenutnoj situaciji. Naime, Muzej grada Zenica je 9.marta obustavio sve posjete i programe što nam je predstavljalo izuzetan napor, s obzirom na to da na godišnjem nivou imamo oko 240 raznovrsnih  programa. U skladu s preporukama nadležnih institucija, dva puta dnevno dezinfikujemo naše prostorije, te smo spremno dočekali i ovu situaciju. Naše uposlenice, čija djeca imaju manje od deset godina, trenutno rade od kuće, dok ostali uposlenici redovno dolaze na posao, ali svi zajedno djelujemo po propisima i pravilima socijalne distance“, poručuje Adnadin Jašarević, direktor zeničkog muzeja.

Ipak, i u ovim teškim vremenima, uposlenici muzeja misle na svoje sugrađane te trenutno pripremaju virtuelne, i stare i nove izložbe. Na repertoaru će se svakako naći i izložba o Ivi Andriću. Pored toga, svakodnevno se s djecom izučava srednjovjekovno pismo bosančica. No, ni istraživanja o značajnim zeničkim ženama, zeničkim medijima, rudarima i slično, nisu zaustavljena. Virtuelne izložbe se mogu pronaći na oficijelnoj, ali i na Facebook i Instagram stranici Muzeja grada Zenica.(L.P.)