Porodice djece s poteškoćama u razvoju nisu prepoznate u mjerama kriznih štabova

Djeca s poteškoćama u razvoju u BiH nemaju adekvatnu brigu ni tokom uobičajnog stanja, a vanredno stanje uzrokavano epidemijom koronavirusa ih je u potpunosti stavilo u drugi plan.

Prvoborci za prava porodica djece s poteškoćama su uglavnom udruženja i savezi, čiji rad je još više otežan u ovom periodu. Ipak, kao i svugdje i ovdje postoje pozitivni primjeri, a jedan od njih je Servis centar za podršku porodicama djece sa poteškoćama u razvoju “Dajte nam šansu” iz Sarajeva.

Nažalost, djeca s poteškoćama nisu prepoznata kao posebna kategorija ni u jendoj mjeri kriznih štabova i sve mjere koje su donesene odnose se i na porodice djece s poteškoćama, ne dovodeći u pitanje da li ih je moguće realizirati. Zbog toga je Servis centar “Dajte nam šansu” vrlo brzo, samostalno i ne očekujući ničiju pomoć, prilagodio svoj rad uslovima u vrijeme epidemije koronavirusa. Formirali su SOS mobilne timove u svim općinama u Kantonu Sarajevo i okupili preko 60 osoba koje su spremne biti podrška porodicama djece s poteškoćama u razvoju.
“Porodice koje imaju člana s poteškoćama u razvoju i iz objektivnih razloga ne mogu izvršiti
kupovinu ili neku drugu neophodnu aktivnost, članovi SOS mobilnih timova im stoje na usluzi.
Usluge SOS timova su centralizirane i Servis centar je centrala, koja je dostupna na broj telefona 033 760 145, putem kojeg će porodica predstaviti svoje potrebe, a Servis centar ih potom delegirati na SOS mobilne timove u ovisnosti od mjesta prebivališta”, izjavila je direktorica Servis centra Ines Kavalec i dodala da mobilne usluge podrazumijevaju i da u hitnim slučajevima u potpunosti pomažu porodici osiguravajući prijevoz do zdravstvenih ustanova ili drugih ustanova koje su im potrebne.
Ines je dodala da pored podrške koju pružaju kroz SOS mobilne timove, uspostavili su i online psihoterapijsku podršku, koja je veoma važna u ovim trenucima. Dva psihoterapeuta iz Servis centra su na raspolaganju svim članovima porodica i dnevno obave između 10 i 15 psihoterapijskih seansi.
Njena poruka porodicama koje vode brigu o djeci s poteškoćama je da naprave dnevnu rutinu, kao što su je imali prije epidemije i da prilagode svoje obaveze trenutnom stanju. Ines napominje da roditelji nikako ne smiju zaboraviti sebe i da je ključno da zadrže zdrav duh kako bi i dalje mogli pružati podršku svojoj djeci.
Sve informacije o aktivnostima Servis centra “Dajte nam šansu” pratite na njihovoj web stranici www.dajtenamsansu.org i putem njihovih kanala na društvenim mrežama. USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama PPMG podržava rad Servis centra “Dajte nam šansu”.