Prvi april u Zenici: Imaju li Zeničani razloga i motiva za šalu?

U svijetu poznat kao jedan od najveselijih dana u godini, ovogodišnji 1.april obilježava se s manjkom upravo same suštine – smijeha i osmijeha.

Iako su Bosanci i Hercegovci prepoznatljivi po svom smislu za humor, novonastala situacija uzrokovana korona virusom, i naše ljude je zatekla, i naš dobro poznati recept za sreću stavila u drugi plan. Ekipa portala Zenicainfo.ba provjerila je na zeničkim ulicama imaju li naši sugrađani, u ovim teškim trenucima, razloga i motiva za šalu.

„Prethodnih godina, na ovaj dan, trudili smo se biti kreativni i zabaviti ili ‘zafrkati’ naše prijatelje i ukućane nekom pošalicom. No ove godine, čini se da nikome nije baš do šale“.

„Naša svakodnevnica svela se na priču o korona virusu. Kako će nam, u svemu tome, biti do šale“?

„Cijela ova situacija je izuzetno šaljiva. Ipak, trebamo se dobro zamisliti i pokušati predvidjeti šta će nam kraj godine donijeti. To zasigurno neće biti smiješno“, samo su neki od odgovora Zeničana.

Inače, postoji nebrojeno mnogo tumačenja u vezi sa porijeklom 1. aprila kao Svjetskog dana šale. Od toga kada i kako je nastao, do toga koja ga je zemlja prva usvojila. No, bez obzira na nejasno porijeklo, ovaj dan, inače, mnogi koriste za zbivanje bezopasnih smicalica i objavljivanja lažnih novosti kojima druge dovode u smiješan ili neugodan položaj. Šala se naziva prvoaprilskom šalom, a onaj koji napravi smicalicu u trenutku objavljivanja šale uzvikuje ”aprili-li”. (Lamija Pojskić)