Jupić: Spremni smo za treću i četvrtu fazu epidemije

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona potvrdio je danas da su još tri osobe iz Zenice zaražene korona virusom.  Trenutno ih je u ZDK 26.

U nedjelju je konstatovano kako je Zeničko-dobojski kanton ušao u drugu fazu epidemije, zbog čeka su prilagođeni kapaciteti bolničkih zdravstvenih ustanova.

„Građani ZDK ne treba da budu u strahu, zdravstveni kapaciteti su u funkciji, spremni za eventualnu treću i četvrtu fazu epidemije. U Zeničko-dobojskom kantonu nema nepoznatog i nekontrolisanog žarista. Broj pozitivnih osoba sada je 26“, izjavio je predsjednik Štaba, dr Adnan Jupić, najavljujući skoro „radikalnije“ testiranje osoba sa sumnjom na zarazu korona virusom.

„Medicinski kadar je ugrožen, događaj sa Zeničaninom koji je u sistem ušao zaražen, izbacio nas je iz kolosijeka. Moraćemo angažovati dodatni medicinski kadar, kako bismo ispunili sve zahtjeve pred nama“, kazao je dr. Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice, dodajući da će zbog ovog događaja oko 25 osoba biti testirano na prisutnost korona virusa, među kojima je 20 bolničkih pacijenata.

dr Rasim Skomorac, direktor KBZ

„Iako smo dobro opremljeni i spremni za onu katastrofalnu fazu, za koju se nadamo da neće doći, naša će odbrana popustiti kad tad, ali se nadamo da neće biti ekpslozije i da ćemo moći kvalitetno zbrinuti pacijente i zadržati udar“, kazao je dr. Ednan Drljević, načelnik Infektivnog odjela Kantonalne bolnice.

dr. Ednan Drljević

Trenutno je 15 pacijenata u izmještenom odjelu Infektirvnog odjela Kantonalne bolnice, a dio se liječi kod kuće. Krizni štab je izrazio nadu da će se ovi pacijenti pridržavati pravila izolacije, jer bi u protivnom, moglo doći do opasnog scenarija. (Sanja Stević)