MUP ZDK: Sedam slučajeva kršenja naredbi Civilnog štaba na području kantona

Prema izvještaju Službe za odnose s javnošću Uprave policije MUP-a ZDK javni red i mir na području i kantona narušen je u posljednja 24 sata u 17 slučajeva, od čega je bilo 6 slučajeva na području Grada Zenica.

„Javni red i mir je narušen zbog napada na drugo lice, neovlaštenog posjedovanja vatrenog oružja, neovlaštene prodaju i kupovine novca na javnom mjestu i nepostupanja po naredbi. Povrijeđenih nije bilo“, kazala nam je Aldina Alić, portparolka Uprave policije MUP-a ZDK dodajući da su počinioci ovih prekršaja sankcionirani od strane policijskih službenika.

Prema njenim riječima u istom periodu vršena je kontrola 61-og vozača i tom prilikom izdat 21 prekršajni nalog iz oblasti bezbijednosti saobraćaja. Dogodile su se i četiri saobraćajne nezgode. Dana 31.3. u 10:20h na pružnom prijelazu u Bilješevu dogodila se nezgoda u kojoj je teretni voz kojim je upravljao I.A. iz Zenice, a koji se kretao iz pravca Kaknja prema Zenici ostvario kontakt sa pješakom K. H. rođenim 1936. godine iz Kaknja koji je od posljedica zadobijenih povreda preminuo u Kantonalnoj bolnici Zenica. Na mjestu ove željezničke nezgode izvršen uviđaj.

Na području ZDK u protekla 24 sata evidentirana su i 4 krivična djela, od čega dva na području iz nadležnosti PU 1 Zenica. U noći 30./31. marta u ulici Bulevar Kralja Tvrtka I izvršena je teška krađa u prostorije benzinske pumpe Energopetrol. Tom prilikom je od strane NN lica otuđena veća količina duhanskih proizvoda. Izvršen uviđaj od strane nadležnih službenika MUP-a ZDK koji poduzimaju mjere i radnje na pronalažanju počinioca ove teške krađe.

U mjestu Starina jučer su policijski službenici PS Nemila legitimisali lice F. N. kod kojeg su pronašli zeljasti sadržaj koji svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu. Navedeno lice je lišeno slobode i zadržano u službenim prostorijama.

Također u protekla 24 sata na području Grada Zenica izdata su dva prekršajna naloga licima koja nisu poštovala naredbu kretanja u periodu od 20 do 5 sati. Prilikom kontrole lica kojima je izrečena mjera samoizolacije utvrđeno je kršenje te mjere u pet slučajeva, nakon čega su prema nesavjesnim osobama poduzete zakonom propisane mjere i radnje.
(Alma Huskić)