SAD odobrio liječenje Covida-19 antimalarijskim lijekovima

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je u nedjelju u borbi protiv koronavirusa korištenje antimalarijskih lijekova klorokina i hidroksiklorokina, ali isključivo u bolnicama.

Ministarstvo zdravstva priopćilo je da je FDA dao zeleno svjetlo da te lijekove “propisuju liječnici pacijentima adolescentima i odraslima, koji su hospitalizirani zbog Covida-19, po potrebi”.

Više zemalja započinje veća klinička ispitivanja djelovanja tih lijekova na koronavirus nakon što je istraživanje na malom uzorku pokazalo da bi lijekovi mogli biti djelotvorni. Američki predsjednik Donald Trump nahvalio je te lijekove. “Postoje dobri izgledi da će oni imati ogroman utjecaj”, rekao je on.

Kontroverzni francuski liječnik Didier Raoult, direktor IHU Mediterranee Infectiona u Marseilleu, zagovara primjenu klorokina u liječenju bolesti. Potaknuo je sumnju kod mnogih drugih liječnika koji upozoravaju da ispitivanje koje je proveo na malom broju pacijenata nije provedeno u skladu sa zlatnima standardima kliničkih ispitivanja, odnosno, među ostalim nije koristio kontrolnu skupinu ispitanika koji ne primaju ispitivanu aktivnu tvar.

(Vijesti.ba)