ZDK: Počeo proljetni raspust u školama koje nastavu realizuju na bosanskom jeziku

Foto: Nejro A.

Danas je počeo proljetni raspust u osnovnim i srednjim školama, koje realizuju nastavu na bosanskom jeziku, na području Zeničko-dobojskog kantona. Učenici ostalih, koje realizuju školski plan i program na hrvatskom, pauzraće sedmicu dana, počev od 9. aprila.

Ministarstvo obrazovanja Odlukom je utvrdilo obustavu klasičnog nastavnog procesa u osnovnim i srednjim školima i na fakultetima i uvođenje konsultativne nastave uz korištenje savremenih infomatičko-komunikacionih tehnnologija, počev od 13. marta.

„Škole su se snašle vrlo brzo, koristeći raznovrsne metode i posebne platforme koje omogućavaju lakši pristup nastavnim sadržajima za oko 40 hiljada učenika osnovnih i srednjih škola u Zeničko-dobojskom kantonu. Nastavnici su bili inovativni, entuzijastični i odgovorni u ovom veoma važnom poslu“, ocijenio je ministar obrazovanja, profesor Spahija Kozlić.

Dodao je kako je u ovom momentu teško prognozirati do kada će se ovaj vid nastave odvijati, te da će se u svakom slučaju postupati u skladu s naredbama nadležnih, s prioritetnim ciljem zaštite zdravlja djece i nastavnika.

Postoje zakonska rješenja koja, u slučaju da ova pandemija potraje, omogućavaju i raniji završetak školske godine, no o tome je u ovom momentu rano govoriti, kazao je Kozlić.
(Sanja Stević)