Ko krši naredbe u FBiH o izolaciji teretit će se za krivično djelo uz javnu objavu ličnih podataka

Milićević je naglasila da Vlada FBiH intenzivno radi na spašavanju ekonomije Federacije BiH.

Na pitanje kako da stariji od 65 godina, kojima je zabranjeno kretanje, odu po penzije, do prodavnice ili apoteke, Milićević je kazala da Crveni križ ima razrađenu mjeru i aktrivirao je mrežu pomoći osobama koja su rizična skupina za prijenos epidemije.

“Mnoga mjesta su pokrenule logističke kanale i mrežu volontera. Dovest ćemo i nekoga iz CK da detaljnije informiše javnost”, kazala je.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović je kazao da su federalni sanitarni zdravstveni inspektori raspoređeni na 15 graničnih prijelaza i na aerodromu u Sarajevu koji prestaje s prometom za putnike 30. marta.

“84 federalna inspektora su na granicama. Bilježimo sve manji broj putnika. Ipak velika koncentracija je i dalje na GP Orašje, Bijača i Šamac. Osim kontrole putnika kontroliše se i ispravnost svih roba koje ulaze u BiH“, dodao je.

On je kazao da veliki broj pošiljki i kamiona koji ulaze u BiH svjedoče da životnih namirnica ima dovoljno, da dolaze i da police neće biti prazne.

Ajdinović je rekao da su do sada evidentirane 33 osobe koje nisu poštovale mjere izolacije i da bi njihovi podaci mogli biti javno objavljeni.

“Ne smiju se dati podaci o osobama koje su zaražene, koje su pod mjerama izolacije, koje su u samoizolaciji od strane epidemiologa. Ono što se smije i zakonito jesu podaci za osobe koje krše mjere izolacije“, objasnio je Ajdinović.

Direktor FUIP-a je kazao da je do danas izdato 14.821 mjera za putnike koji su ušli u BiH i da po pitanju praćenja poštivanja tih mjera postoji sve bolja komunikacija sa svim upravama policije u FBiH i Ministarstvima unutrašnjih poslova.

Izvor: Klix.ba