Subašić: JU Dom-porodica za sada se uspješno bori sa trenutnom situacijom

JU Dom-porodica je ustanova koja decenijama nudi zbrinjavanje djece bez roditeljskog staranja. Čak i u novonastaloj situaciji povodom pandemije korona virusa svojim štićenicima omogućili su zabavu i igru, sa puno pažnje i posvećenosti, kako bi ovaj period što bolje prebrodili.

Iz ove ustanove navode da trenutno imaju samo pozitivne vijesti kada se radi o trenutnoj situaciji.

„Mi kao ustanova smo poduzeli sve mjere i implementirali smo sve naredbe kako Federalnog tako i Kantonalnog kriznog štaba civilne zaštite koje smo dobili od higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Zenica“, kazala je Draženka Subašić, direktorica JU Dom-porodica Zenica koja napominje da dezinfekcionih sredstava za održavanje zgrade imaju dovoljno, dok onih za svakodnevno pranje ruku i održavanje manjih površina ima dovoljno samo za narednih sedam dana.

Do sada su poduzeli niz aktivnosti, a jedan od njih je i formiranje vlastitog kriznog štaba koji prati da li se sve naredbe sprovode.

„Dajemo preporuke kako uposlenicima tako i našoj djeci. Naša djeca imaju razumijevanja za situaciju u kojoj se nalazimo i poštuju pravila. Starija djeca su svjesna da su tu i njihovi mali drugari kojima je potrebna pomoć te se zajedno igraju, druže i pomažu oko zadaće“, dodala je Subašić.

Najveći izazov sa kojim se trenutno suočavaju predstavlja ispunjavanje svih školskih obaveza na vrijeme.

„Naši štićenici imaju određene školske obaveze koje su različitog uzrasta, usmjerenja te gradiva. Sa osobljem pokušavamo organizovati učenje kako bi se pratila sva nastava, a koja će pomoći da djeca postignu ali i zadrže što bolji školski rezultat“, istakla je Subašić. (Irdina Nezić)