Jupić odgovorio Nezavisnom strukovnom sindikatu radnika zaposlenih u zdravstvu

Nakon što je Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu, organizacione jedinice Kantonalne bolnice Zenica, FBiH OO JU KBZ, prije dva dana, od Kriznog štaba ministarstva zdravstva Zeničko – dobojskog kantona zatražio da se iznađe rješenje oko problema zbrinjavanja djece u periodu dok su roditelji  na svojim radnim mjestima, i to u vidu dva predložena modela:

  1. Da se jednom roditelju omogući korištenje plaćenog odsustva za vrijeme pandemije;
  2. Da se osposobi jedan od vrtića koji može, u skladu sa svim preporukama struke za prevenciju širenja virusa, preuzeti brigu o djeci navedenih roditelja, a čije bi troškove, eventualno, snosila Vlada ZDK,

od predsjednika Kriznog štaba i ministra zdravstva ZDK, dr. Adnana Jupića stigao je odgovor.

Suočavamo se s velikim problemom oko zbrinjavanja djece angažovanih medicinskih radnika. No, u cijeloj ovoj situaciji postoje i drugi problemi. Neko se suočava s problemom transporta, zatvaranjem ugostiteljskih objekata te se niko iz ove situacije neće izvući ‘neokržnjeno’. Kantonalni štab je, suštinski, samo medicinsko – savjetodavni dio štaba Civilne zaštite. Ova pitanja će se morati upućivati dalje prema Vladi ZDK. Novonastala situacija tjera nas da radimo i po dvadeset sati dnevno kako bismo iznašli medicinske odgovore, te, uz dužno poštovanje, molim sve građane za razumijevanje. Nadam se da ćemo, čim prije, ugledati kraj ove vanredne situacije“.

Pored navedenog zahtjeva, predstavnici strukovnog sindikata traže imenovanje jednog njihovog člana u Krizni štab ZDK, koji bi svojim angažmanom pomogao u rješavanju problema. Prema riječima Fahrudina Hece, predsjednika NSSRZUZ F BIHOO JU KBZ, do ovog trenutka strukovni sindikat nije dobio direktne odgovore u vezi sa postavljenim zahtjevima od Kriznog štaba ZDK.