Pozitivne priče: Zenička firma pomaže osobama u samoizolaciji

Ratnim vojnim invalidima, starijima, bolesnim, osobama koje su same, a u izolaciji su, nude kako kažu sve vrste pomoći u ovoj kriznoj situaciji.

Kupovinu hrane lijekova, prijevoz bolesnih automobilom, plaćanje računa. Upravo smo jutros imali poziv u redakciju starije sugrađanke koja je u samoizolaciji zbog povratka iz Luksemburga a brine se što računi pristižu, a ona ne smije van, niti ima kog poslati.

“Trebamo biti solidarni i nastojati pomagati, ne samo u ovakvim kriznim situacijama već uvijek. Treba pomagati ljudima i ne gledati to kroz neku materijalnu stranu, posebno kad imamo stanje kakvo je pandemija coronavirusa. Mnogo ljudi je u ovakim situacijama bespomoćno, a institucije ne mogu odogovoriti na svaki zahtjev”, kaže vlasnik firme Cobra Nesir Sarajlić.

Nesir Sarajlić

Povezali smo radnike Cobre s gledateljkom koja nas je zvala i dobili potom poziv s riječima zahvale: “Sad vidim da ipak nisam sama”. Sarajlić kaže da se u poptunosti ponašaju prema uputama i naredbama kriznih štabova.

Prvo su po proglašavanju pandemije objavili da je njihov rad ograničen u smislu servisiranja i terenskih intervencija, pa su izvršili dezinfekciju prostora i automobila i onda se oglasili nudeći pomoć. Na raspolaganju građanima i građankama Zenice su dva automobila i šest po svim propisima opremom zaštićenih radnika ove firme. Brojevi telefona na koje građani mogu zvati su 061 702 803 i 032 423 434.

“To je čista solidarnost. Mi jesmo privatna firma ali sve ovo što radimo dok je stanje pandemije radimo potpuno besplatno”,  dodaje Sarajlić.

Kako doznajemo do sutra će i Crveni križ Grada Zenica otvoriti dvije telefonske linije i formirati mobilni tim za obavljanje kupovine i sličnih potreba onima koji to ne mogu ili ne smiju sami. (A.H.)