Ambasada Njemačke: Do 3. aprila nema izdavanja viza

Usljed aktuelnog razvoja situacije u pogledu  širenja korona virusa odjel za vize i pravno-konzularni odjel Njemačke ambasade u Sarajevu će biti zatvoreni od utorka, 17. marta 2020. godine do zaključno s petkom, 03. aprilom 2020. godine.

Ovdje se radi o privremenoj mjeri. Ukoliko bude potrebno da gore pomenuti odjeli ostanu zatvoreni i nakon 03. aprila 2020. godine, Ambasada će o tome blagovremeno informisati na svojoj internet i Facebook stranici.

Posebne napomene odjela za vize:

Za termine koji su dodijeljeni u periodu kada je zatvoren odjel za vize, važi sljedeće:

Termini u kategoriji za spajanje s porodicom i zapošljavanje prema Pravilu za zemlje Zapadnog Balkana neće propasti, nego će biti ponovo dodijeljeni čim opća situacija dopusti da odjel za vize opet započne sa svojim radom.

Termini u svim ostalim kategorijama (zapošljavanje s visokom stručnom spremom/ kvalifikovani kadar s priznatim stručnim obrazovanjem/detaširani radnici/studiranje, stručno obrazovanje i priznavanje obrazovanja/šengenske vize, Au-Pair, volontiranje, jezički kurs, razmjena kadrova, zapošljavanje na brodovima, traženje posla u svrhu zapošljavanja,obavljanja stručnog obrazovanja ili -studiranja) će biti stornirani, tako da će aplikanti smjesta moći rezervisati nove termine čim odjel za vize opet započne sa svojim radom. Odjel za vize će u ovim slučajevima nastojati da stavi na raspolaganje dovoljno novih  termina.

Izričito Vas molimo da ne šaljete upite u vezi termina sve dok je zatvoren odjel za vize, obzirom da isti ne mogu biti odgovoreni.