ZDK: Stanje sa korona virusom nepromijenjeno

Zdravstveni bilten na području Zeničko dobojskog kantona što se tiče korona virusa je nepromijenjen, osim što je povećan broj osoba pod različitim vidovima medicinskog nadzora, potvrdio je danas za RTV Zenica dr. Adnan Jupić, ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba.

I dalje je u biltenu 5 osoba koje su testirane, od čega su 3 pozitivne na korona virus, pri čemu jedna osoba sa određenim respiratornim smetnjama, dok su dvije osobe negativne”, pojasnio je dr. Jupić.

Ono što smo mi i očekivali, povećan je broj lica koja se stavljaju u različite oblike izolacije i medicinskog nadzora, čemu je uzrok neodgovorno ponašanje pojedinaca koji ne poštuju naredbe i preporuke sa svih nivoa i iz raznih razloga mijenjaju mjesta i time otežavaju situaciju, što zahtijevaju puno većih trud i zalaganje medicinskog osoblja”, pojasnio je Jupić.

Adnan Jupić

Prema njegovim riječima,trenutno je na području ZDK oko 140 osoba u izolaciji ili pod medicinskim nadzorom, no stanje se mijenja tako da će za određeni broj biti izolacija biti obustavljena.

Tokom dana ispred ulaza u šalter salu Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK u Zenici zabilježeni su redovi građana koji su čekali na ovjeru zdravstvenih knjižica ili drugih potreba.

Iz ove ustanove je potvrđeno da su na snazi mjere predostrožnosti koje uključuju izbjegavanje gužvi i većeg broja građana u unutrašnjem prostoru. (Šerif Babić)