Održana izvještajno-izborna skupština Udruženja pčelara API Zenica

Zijadu Aliću produžen je danas mandat predsjednika Udruženja pčelara API Zenica. Na današnjoj izvještajno-izbornoj sjednici Skupštine ovog udruženja bilo je govora o položaju pčelara i planovima za budućnost, a izabrani su i potpredsjednik Udruženja, Mahir Arnaut, sekretar Ivana Vasić, kao i novi članovi Upravnog odbora.  

Udruženja pčelara koja na nivou Zeničko-dobojskog kantona okupljaju oko 1.100 proizvođača okupljenih u 16 organizacija, u stalnoj su borbi za bolje uslove rada i razumijevanje države u pogledu potreba za zaštitom pčelinjeg fonda, koji ugrožavaju globalno ubitačne bolesti, poput američke truleži legla.

Predsjednik Saveza pčelarskih udruženja Zeničko-dobojskog kantona, Munib Husejnagić apelovao je danas na federalne organe vlasti da u Federalni program o veterinarstvu uvrste poticaje za pčelare, kako bi se proizvođači mogli uspješnije boriti za opstanak pčelinjih zajednica u BiH.

Danas su zaslužnim pojedincima i kolektivima dodijeljene zahvalnice i priznanja, a članovima Udruženja i njihovim gostima priređeno je zanimljivo predavanje Sulejmana Alijagića, iskusnog pčelara iz Bosanske Krupe.

Članovima Udruženja API podijeljene su sadnice slatkog kestena, koje daje medonosno bilje dobro u ishrani pčela.

Današnjoj sjednici su prisustvovali brojni gosti iz više bh. udruženja. (Sanja Stević)