“Sloga” će uskoro ostati jedino još u memoriji Zeničana

Preduzeće za proizvodnju gumeno-tehničke robe i vršenje usluga Sloga uskoro će ostati jedino još u memoriji brojnih Zeničana, koji su vrsnim majtorima-obućarima okupljenim u ovom poznatom zeničkom kolektivu, decenijama povjeravali brigu o svojoj obući, kožnoj galanteriji, jaknama, torbama, koferima…

Slogu je prije pola vijeka osnovao Zeničanin Vojo Đurić, koji je odmah uveo pravilo zapošljavanja osoba sa invaliditetom, čega se preduzeće pridržavalo sve ove godine. Zapošljavao je majstore od zanata, koji su decenijama svoje znanje prenosili na mlađe generacije. Za njih se znalo po vještini, poštenju i dobrom raspoloženju i malo koji Zeničanin barem jednom u životu nije imao potrebu za njihovim uslugama. Kumovala je tome i odlična lokacija svih šest radnji, među kojima jedna u vlasništvu Preduzeća, a preostale u državnoj, odnosno općinskoj, kasnije gradskoj svojini.

„Stečaj je u završnoj fazi. Unovčava se imovina, jedna je nekretnina unovčena, a kasnije i pokretne stvari. Što se prikupi sredstava podijeliće se među povjeriocima, no Poreska uprava je prva, tako da će sve otići na uplate u Fond PIO“, kaže stečajni upravnik Mirza Jarić, procijenivši kako će se preostali dug od stotinjak hiljada maraka na ime doprinosa za zdravstvo i naknade po osnovu nezaposlenosti, nastojati namiriti iz preostale imovine ovog dioničkog društva.

Mirza Jarić, stečajni upravnik

Osam obućara, koji još nastoje zaraditi plaće po učinku u nekoliko radnji u vlasništvu Grada, jer radnja u njihovom vlasništvu prodana je u stečajnom postupku radi namirenja duga za Fond PIO, jedva sastavljaju kraj s krajem. Od septembra prošle godine, mjesečno dobiju jedva nešto više od stotinu maraka. Svi preostali radnici, od 42 koliko ih je radilo u najbolje vrijeme, još su u godinama aktivnog rada, tako da će nakon definitivnog gašenja Sloge – na biro rada.

Za situaciju u kojoj su se našli najodgovornijima smatraju nesavjesno rukovodstvo preduzeća, sumnjajući u informacije o ostvarenoj dobiti koje do njih dolaze.

„Nemamo ni osnovnog materijala za rad. Nekada smo umjesto kilograma, kupovali kantu ljepila od 20 kila. Sad nešto sve na kašiku“, priča nam dugogodišnji radnik Sloge, Latif Rizvić, koji tvrdi da bi sami radnici mogli preuzeti posao i ostvarivati pristojnu zaradu.

Latif Rizvić, dugogodišnji radnik Sloge

„Volio bih da sa jednim kolegom zadržim radnju i da nastavimo dalje. Tako isto misli kolega u radnji na Carini i onaj u prostoru pod Stadionom. Bili bismo u stanju da izmirimo sve što treba prema državi i da ostvarimo dovoljno za svoje porodice“, kaže Rizvić.

Realnost je prilično daleko od želje radnika. Ukoliko bude ostvarena prodaja preostale pokretne imovine Preduzeća, radnicima će biti moguće uvezati staž od 2015. godine, kaže Jarić. Početkom februara Poreskoj upravi je uplaćeno nedostajućih 2.850 maraka, kojim je pokriven dio duga za penzijsko-invalidsko osiguranje. Preostali radnici će na biro rada, a radnje će biti vraćene Gradu.

„Sloga je, nažalost, na kraju svog postojanja. To je jedna od najstarijih firmi u Zenici, pored Željezare Zenica, Rudnika, među njima bi bilo i Metalno da ga ima. Malecka Sloga sigurno će nestati“, kaže stečajni upravnik, Mirza Jarić, koji postupak za Slogu vodi od 2016. godine.(Sanja Stević)