Izvještajno-izborna skupština Srpskog građanskog vijeća ZDK

U objektu Sokolane u Zenici danas je priređena izvještajno-izborna skupština Srpskog građanskog vijeća-Pokret za ravnopravnost (SGV-PR) Zeničko dobojskog-kantona.

Izvještaj o radu u proteklom mandatnom periodu podnio je predsjednik Sretko Radišić, istakavši da se radilo u složenim i nepovoljnim uslovima, bez finansijske podrške.

“No, bez obzira na sve teškoće SGV je potvrđen kao organizacija koja je neophodna i tako će i nastaviti svoje djelovanje ka punoj ravnopravnosti svih naroda kao i zaštiti pojedinačnih prava građana”, ukazuje Radišić.

Sretko Radišić

Predsjednik SGV-a BiH, Zoran Jovanović podsjeća da je ova organizacija inicirala mandmane na Ustav BiH koji se tiču konstitutivnosti naroda, ali nažalost i danas ima kantona koji to nisu implementirali u svoje ustave.

“Ono što primjećujemo je, da kad god se približavamo izborima kreće priča o ugroženosti, nacionalizmu i nesigurnosti naroda, što sve skupa usložnjava situaciju u BiH, a u konačnici odlaze nam ljudi. Da smo svi odradili viziju o povratku i da ljudima omogućimo posao, danas bi BiH bila daleko bolja država za život i ne bi doživjeli egzodus mladih ljudi u zemlje Evrope”, istakao je Jovanović.

Zoran Jovanović

Na Izvještajno-izbornoj skupštini SGV ZDK novi mandat povjeren je dosadašnjem predsjedniku Sretku Radišiću, dok su za potpredsjednike izabrani Cvjetko Udovičić iz Želeće, općina Žepče i Ratko Kapetanović iz Brgula, općina Vareš.

Novi Upravni odbor SGV ZDK ima 11 članova, a izabrana su i 3 člana Nadzornog odbora.
(Šerif Babić)