Klimatske promjene prijete opstanku divljih pčela

Nova studija otkrila je da se broj pčela u Sjevernoj Americi i Evropi od 1970. godine smanjio za trećinu.

Naučnici su utvrdili da klimatske promjene prijete divljim pčelama u većem dijelu svijeta, javlja Anadolu

Prema navodima “Sciencemaga”, nova studija otkrila je da se broj pčela u Sjevernoj Americi i Evropi od 1970. godine smanjio za trećinu.

Zabilježen je brzi pad broja pčela u periodu 2000.-2014. godine. Istraživači su istakli da porast temperature dovodi do smanjenja broja pčela i tvrdnje da će se taj broj smanjivati i u narednim godinama.

Navodi se da su zemlje na jugu sjeverne polutke, poput Španije i Meksika, mjesta na kojima ekstremne temperature najviše pogađaju opstanak pčela.

Dr. Tim Newbold sa Univerziteta College u Londonu ukazao je na negativne učinke klimatskih promjena na divlje pčele podsjećajući da su provedena istraživanja koja pokazuju kretanje pčela na sjeveru Evrope i Amerike.

Peter Soroye, istraživač sa Sveučilišta u Ottawi u Kanadi, istakao je da je smanjenje broja pčela veće od očekivanog, povezujući to s klimatskim promjenama i posebno ekstremnim temperaturama.

Soroye je rekao da je ovo istraživanje prvo istraživanje koje je “lokalno” smanjivanje broja pčela pripisalo klimatskim promjenama.

Poznato je da u svijetu postoji oko 250 vrsta pčela, a ova je vrsta nosilac polena za mnogo voća, povrća i divljih biljaka. Ukazano je i na to da će bez ovih pčela postojati problemi u uzgoju nekih poljoprivrednih proizvoda što može ugroziti prehrambeni lanac mnogih živih vrsta, uključujući i ljude.

Podaci Svjetske unije za očuvanje prirode i prirodnih resursa također potvrđuju da se u Evropi i Sjevernoj Americi, Južnoj Americi i Aziji smanjuje broj divljih pčela zbog biološkog propadanja i upotrebe pesticida.
(AA)