Od plate do plate, od penzije do penzije: Kako preživjeti u BiH?

Od plate do plate, od penzije do penzije – tako većina bh. građana opisuje svoj život u ovoj zemlji. Prema statističkim podacima čak i oni koji primaju prosječnu platu u Federaciji BiH nemaju dovoljno ni za 50 posto potreba za normalnim životom.

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za januar 2020. godine iznosila je 1.965,96 KM i za 19,50 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

“Država je skupa. Građani troše više nego što zarađuju odnosno žive na kredit. Zahvaljujući prilivu sredstava iz dijaspore koja je svake godine brojnija, ekonomija se spašava. Ipak, brojni indikatori u zadnjih nekoliko godina su pozitivniji u odnosu na ranije godine i zbog toga sam optimističan”, kaže docent doktor Dženan Kulović sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice. Sindikalna potrošačka korpa je socijalno orjentisana iz koje se jasno vidi, kaže profesor, da je za osnovne namirnice potrebno više od 40 posto. Važno je da država ozbiljno shvati i igra ulogu socijalnog partnera, zaključuje nas sagovornik.

“To znači da bi kroz različite socijalne programe država trebala pomoći građanima a to podrazumijeva i kvalitetnu izradu adekvatnih socijalnih studija”, ističe docent doktor Kulović.

“Značajnim ulaganjem, podsticanjem ekonomije i kvalitetnim socijalnim programima jedino možemo učiniti našu zemlju konkurentnijom”, dodao je na kraju razgovora docent doktor nauka Dženan Kulović. (Belinda Dorić)