Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv raka

Međunarodni dan borbe protiv raka obilježava se 4. februara kako bi se podigla svjest o ovoj zloćudnoj bolesti, njenoj prevenciji, te ranom otkrivanju i liječenju.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije rak je vodeći uzrok smrti u svijetu, ali se može izliječiti ukoliko se na vrijeme otkrije i liječi na adekvatan način.

„Maligne bolesti predstavljaju epidemiju modernog doba i upravo zbog toga se 4. februar svugdje u svijetu obilježava kao svjetski dan borbe protiv raka, s ciljem prevencije kako bi se podigla svijesti javnosti o značaju prevencije, dijagnosticiranju i liječenju od malignih bolesti“, izjavila je Elma Kuduzović, Rukovodilac odjeljenja za promociju zdravlja u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Elma Kuduzović

Faktori rizika na koje možemo uticati, a koji dovode do stvaranja ove opake bolesti su sljedeći:

„Prekomjerna tjelesna težina, nedovoljna fizička aktivnost, neadekvatna prehrana, neodgovorno spolno ponašanje, prekomjerno izlaganje UV zračenju ljeti. Za sve ove karakteristike smo sami odgovorni i na njih možemo uticati, odnosno spriječiti ih“, dodala je Kuduzović.

Udruženje građana „Život“ tokom cijele godine radi na upozoravanju stanovništva o malignim oboljenjima, prevenciji i edukaciji mlade populacije, o tome koliko je bitno ići redovno na preglede, čuvati zdravlje, te voditi računa o zdravstvenoj kulturi. Iako je udruženje fokusirano na rak dojke, često se susreću i sa drugim malignim oboljenjima.

„Želim da razgovaram i da pokažem i sebe, a i druge žene koje su preživjele rak i sada normalno žive, i dugo žive. Bitno je da se na vrijeme otkrije i da se liječi“, istakla je Suadeta Bobić, predsjednica Udruženja građana „Život“.

Suadeta Bobić

Rak je postao epidemija modernog doba i pogađa sve generacije, preventivni pregledi, te briga o svom zdravlju igraju ključnu ulogu u suzbijanju ove bolesti. (Azra Dizdar)