Ko su i odakle dolaze migranti u Zenici?

Broj migranata na zeničkim ulicama sve je evidentniji, a u našem gradu za njih nema sistemskog rješenja. Odakle dolaze, gdje spavaju i šta planiraju u narednom periodu migranti u Zenici?

„Zovem se Abdelltif, imam 25 godina, dolazim iz Maroka i u Zenici sam oko mjesec dana. Spavam na Željezničkoj stanici“, rekao je Abdelltif Lachgan, migrant iz Maroka.

Abdelltif Lachgan

Abdelltif je jedan od migranata koji, kao i ostali migranti u Zenici, dolazi iz Maroka. Izuzetno nepovoljna ekonomska situacija, natjerala ih je na migraciju. Napustili su domove i porodice kako bi stigli do EU, gdje se nadaju boljem životu.

Zovem se Mohamed, dolazim iz Maroka i imam 21. godinu. Došao sam ovdje jer idem do Europe, a zato što je moja porodica u problemima. Za sve u Maroku potreban vam je novac. Ako trebate medicinsku pomoć, potreban vam je novac, kao i za sve ostalo što vam treba. Moja porodica nema novac. Zato sam ja ovdje, kako bi u narednom periodu, stigao do Italije, do posla i novca, da pomognem svojoj porodici“, kaže Mohamed Enikaz, migrant iz Maroka.

Mohamed Enikaz

U Zenicu dolaze, uglavnom zbog malog broja migranata u našem gradu. Kažu, kako mnogo migranata znači i mnogo problema.

Mnogo migracija znači mnogo problema. Među ljudima imate onih dobrih, ali i onih loših. Tako i između migranata. Ovdje sam došao sa prijateljima, jer nas ima malo, a mi smo dobri ljudi. Ostat ću ovdje kako bi zaradio novac i ako Bog da, nastavio svoj put dalje ka Italiji“, dodao je Mohamed.

Za razliku od drugih bh. gradova, poput Sarajeva, Tuzle, Bihaća ili Bužima, u Zenici ne postoji sistemsko rješenje, kojim bi se na human način zbrinuli migranti koji borave u Zenici. Mohamed, Abdelltif i ostali migranti u Zenici, u nedostatku smještaja ili kampa za njih, primorani su spavati na Željezničkoj stanici.

Željeznička stanica je bolji smještaj od ulice, ipak je nešto toplije mjesto, ali u svakom slučaju nije ni približno domu ili smještaju. Potreban nam je smještaj, koji će omogućiti da, između ostalog, javimo se porodicama, kažemo da je sve okej i da se ne brinu. Trebamo pomoć. Došli smo ovdje da na halal način zaradimo novac. Policija nas često tjera sa ulica, na kojima prodajemo maramice. Mi moramo zaraditi novac za hranu, topliju odjeću i slično. Zato ih pitam: Šta da radim? Zato nam treba sistemsko rješenje i pomoć“, rekao je Mohamed.

Mohamed, Abdelltif i ostali migranti sa kojima smo danas razgovarali, ističu kako su Zeničani i Zeničanke srčani ljudi, spremni da im pomognu. (Ajna Nikontović)