Puna podrška ministra Džindića izgradnji nove toplane-elektrane u Zenici

Vlada Federacije BiH na posljednjoj sjednici usvojila je informaciju o aktivnostima u postupku izdavanja Energetske dozvole za izgradnju toplane-elektrane kapaciteta električne energije 14,45 MW i toplotne energije 112,5 MWt za privredno društvo Toplana Zenica d.o.o.

Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije data je prethodna saglasnost u postupku izdavanja ove dozvole, a planirana je godišnja proizvodnja toplotne energije od 972 GWh.

Investitor Toplana Zenica d.o.o. pribavio je svu potrebnu dokumentaciju i u skladu sa zakonskim odredbama podnio Federalnom ministarstvu zahtjev za izdavanje Energetske dozvole za izgradnju toplane – elektrane na zemljištu koje je u njegovom vlasništvu.

“Poznato je da grad Zenica godinama ima problema s grijanjem i da to opravdano izaziva negodovanje građana. Ovim projektom problem će biti riješen, tako da će Zenica imati kvalitetno i sigurno grijanje, a nova toplana-elektrana će biti izgrađena po svim evropskim standardima, što uključuje maksimalnu iskoristivost energije i kvalitetniju zaštitu okoliša”, rekao je ministar Džindić.

Kad je u pitanju Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i njegove nadležnosti, Džindić dodaje da projekat izgradnje nove toplane-elektrane u Zenici od početka ima neupitnu podršku. On vjeruje da će Energetska dozvola biti izdata što prije, bez nepotrebnih administrativnih barijera i na zadovoljstvo građana Zenice i samog investitora, Toplane Zenica d.o.o., saopćeno je iz ovog ministarstva.