Održana press konferencija gradonačelnika Fuada Kasumovića

Situacija u vezi sa neusvajanjem Odluke o privremenom finansiranju i Budžeta grada, povod je današnje press konferencije gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića.

„Rezultat jučerašnje hitne sjednice Gradskog vijeća, neusvojen Budžet i Odluka o privremenom finansiranju je kulminacija organizovanog haosa, koji SDA, A-SDA i SBB proizvode još od prošlih lokalnih izbora“, mišljenja je gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović. Stranku demokratske akcije ponovo je označio vinovnikom blokada projekata značajnih za grad, razdora i nemira koji vladaju u Zenici.

Vijećnike parlamentarne većine u Gradskom vijeću smatra odgovornim za blokirane finansijske tokove, kao i za to što do sada nije usvojen gradski budžet.

Razlog što je budžetski prijedlog u dva navrata povukao sa dnevnog reda je, kaže, pokušaj tih vijećnika da silom nametnu vlastita rješenja i isposluju da se budžetskim novcem plaćaju kantonalni projekti.

„Na jučerašnjoj sjednici te iste stranke su odbile razmatrati budžet, svjesne da im nedostaje glasova i da im amandmani neće proći“, kaže gradonačelnik Kasumović, dodajući da vijećnici SDA nikada nisu izrazili spremnost za razgovor, niti da odstupe od amandmana, kojima, između ostalog predlažu izdvajanje tri miliona maraka za sanaciju stanja u JKP Zenicatrans Prevoz putnika.

„Zenicatrans je bio pred stečajem, kada su ga Nadzorni odbor i Gradska uprava oživjeli. U maju prošle godine u Sindikat je ušla SDA, preko njih preuzela Zenicatrans i dovela ga gdje ga je dovela. Radnici su blokirali stanicu pred novogodišnje praznike, iako su tada imali 7,5 tona goriva“, navodi Kasumović, koji je uvjeren da je trenutno stanje u Zenicatransu, pred nove lokalne izbore, namjerno izazvano.

Sindikatu Zenicatransa dao je rok do ponoći da deblokira Autobusku stanicu, u protivnom će, kaže, svu štetu snositi radnici.

Pozvao je gradske vijećnike da što prije donesu Odluku o privremenom finansiranju grada za period od 1. januara do 31. marta, a stranke parlamentarne većine na pregovore oko gradskog budžeta.

Podršku gradonačelniku izrazili su danas vijećnici SDP-a i nekoliko samostalnih vijećnika u Gradskom vijeću Zenice. (Sanja Stević)