66 godina Gradske biblioteke u Zenici

Biblioteka je jedna od ustanova, koja ima zadatke da učestvuje u procesu obrazovanja učenika i sticanja im od početnog do univerzitetskog znanja, da jednim dijelom brine o kulturnoj svijesti građana i slično, a Zeničani i Zeničanke mogu se pohvaliti upravo jednom takvom. Ovog mjeseca Gradska biblioteka u Zenici obilježila je šezdeset i šestu godinu postojanja i rada.

Iako su i ranije na nekoliko mjesta u gradu pružane bibliotečke usluge, prema podacima kojima raspolaže Biblioteka, osnovana je Rješenjem Narodnog odbora grada Zenice, 15. januara 1954. godine.

Nakon privremenog boravka na nekoliko različitih lokacija u gradu, od šezdesetih godina Biblioteka je na sadašnjoj adresi.

„66. rođendan Gradske biblioteke u Zenici obilježen je na najbolji mogući naćin, jer smo imali priliku da promovišemo svoje novo izdanje i knjigu kolege Nermina Ormanovića “Oneobičavanje proznog teksta”, a uz to u tome nam je pomogla naša draga profesorica, koja u ovoj ustanovi ima čak 6 svojih studenata različitih generacija. To je profesorica doktorica, od nedavno i akademik, Marina Katnić-Bakaršnić“, rekao je Haris Abdagić, direktor Gradske biblioteke u Zenici.

Haris Abdagić

Danas je Biblioteka samostalna javna ustanova koja djeluje na području Grada Zenice. Njen osnivač je Općina Zenica, a Kanton, od osnutka Zeničko-dobojskog kantona, osigurava glavninu sredstava za njeno funkcionisanje. Usluge pružaju u pet odjeljenja u različitim dijelovima grada.

Gradska biblioteka Zenica prednjači u BiH kad je u pitanju izdavačka djelatnost, a u toku 2019. godine u čitaonici su održane promocije četiri vlastita izdanja.

Godina iza nas, protekla je uspješno za Gradsku biblioteku, a obilježile su je brojne književne večeri, promocije i trend rasta broja čitatelja. Pozitivne akcije, kao ona prošlogodišnja u kojoj su učlanjeni svi prvačići u Gradsku biblioteku, nastavlja se i ove godine.

„Ono što me posebno raduje je da smo uspjeli da ponovimo akciju učlanjenja prvačića u Gradsku biblioteku. To je inicijativa koju smo pokrenuli prošle godine i koja je na naše oduševljenje i iznenađenje rezultirala time da su privredni subjekti sa područja grada, donirali sredstva dovoljna za učlanjenje doslovno svih prvačića gradskih osnovnih škola. Ponovili smo tu akciju i ponovo smo uspjeli u njoj“, dodao je Abdagić. (Ajna Nikontović)