Tais: Od ArcelorMittal-a zahtijevati poštivanje obaveza iz okolinske dozvole

Martin Tais

Izvori problema zagađenja u Zenici su višestruki. Pored kotlinskog položaja, koji sprečava normalan protok zraka, velikog broja individualnih ložišta, lošeg kvaliteta uglja iz zeničkog rudnika i gustog saobraćaja u gradu, Zenica je suočena sa industrijskim zagađenjem i nepoštivanjem obaveza iz okolinskog zakonodavstva.

„Nama je u Sarajevu najveći problem grijanje, a kod vas je tu i Mittal. Ono što vam preporučujem je da od kompanije ArcelorMittal zahtijevate poštivanje obaveza iz okolinske dozvole, kako bi se smanjile emisije zagađenja u zenički zrak“, kazao nam je ekspert za kvalitet zraka i klimatske promjene, Marin Tais.

Što se grijanja tiče, Tais Zeničanima preporučuje da pronađu rješenja koja se baziraju na obnovljivim izvorima energije, nasuprot gorivima, kakvo je i ugalj sa visokim procentom sumpora, koji se koristi u većini individualnih ložišta, kao i u pogonu Energetike ArcelorMittala.

„Barem vi imate mogućnost sprovesti toplovodnu mrežu iz Kaknja, koji je Zenici bliži nego Sarajevu“, zaključio je Tais.

Tais poručuje da se sva rješenja u ovoj oblasti moraju dugoročno planirati, jer se preko noći ne može promijeniti ništa.

„Najbitnije je iz upotrebe izbaciti ugalj. Ova rješenja jesu skupa, ali više košta ljudsko zdravlje“, zaključio je Tais.(Sanja S.)