Smetovi oaza čistog zraka u čiji će se razvoj nastaviti ulagati

Zadržavanje magle i smoga ovih dana nešto je izraženije u zeničkoj kotlini. Mnogi od naših sugrađana spas od povećanog nivoa zagađenja nalaze na Smetovima.

Već danima naše najpopularnije izletište okupano je suncem i predstavlja oazu čistog zraka.

Za očekivati je da u danima vikenda koji su pred nama još veći broj građana uživa u ljepotama na oko 1025 metara nadmorske visine.

Nedavno realizovanim projektom “Rekonstrukcija i uređenje izletišta Smetovi”, u okviru kojeg je uređeno igralište za djecu, obnovljen sportski poligon i postavljeno 18 setova stolova i klupa duž pješačke staze do spomenika, kao i potpisivanjem sporazuma o izgradnji “Eko kuće” Gradska uprava pokazala je opredjeljenje da u narednom periodu značajnija sredstva uloži u razvoj Smetova.

“Želimo da Smetovi postanu prepoznatljivo igralište i sadržajima bogato mjesto za odmor Zeničana i drugih gostiju našeg grada. Taj cilj je usklađen sa našim razvojnim Strategijama. Svjesni smo da nam nedostaje još sadržaja na Smetovima ali to je dugogodišnji problem na čijem rješavanju radimo. Ozbiljno tražimo rješenje za izgradnju žičare, što je skupa investicija ali od koje nećemo odustati, kao ni od izgradnje zatvorenog bazena”, kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.