Sjednica Gradskog vijeća: Budžet za 2020. nije razmatran, Zenicatrans bez pomoći

Gradsko vijeće Zenice na današnjoj sjednici nije bilo u prilici izjašnjavati se o Budžetu Grada za 2020. godinu, jer je gradonačelnik, Fuad Kasumović u dva navrata ovaj dokument povukao sa sjednice.

U oba navrata ovakav potez gradonačelnika uslijedio je nakon jasnog izjašnjenja klubova vijećnika SDA, A-SDA i SBB kojima su putem amandmana tražili izdvajanje sredstava za Javno komunalno preduzeće „Zenicatrans-prevoz putnika“.

Prijedlog Gradonačelnika za raspisivanje referenduma o pitanju „Da li Grad Zenica treba izdvojiti budžetska sredstva za rješavanje finansijske krize u „Zenicatransu-prevoz putnika“ nije dobio potrebnu većinu.

Za ovaj prijedlog bilo je 11 vijećnika, protiv 14 uz dva suzdržana.

Najviše vremena u raspravi je utrošeno na problematiku „Zenicatransa“, kako i na koji način pomoći, kao i kolika su stvarna dugovanja, te ko je kriv za dubiozu koja je godinama rasla. Stanje je kulminiralo 31. decembra obustavom rada i blokadom Autobuske stanice, zbog blokade računa i nemogućnosti nabavke goriva, dok se radnicima duguju tri plate.

Klubovi vijećnika SDA,A-SDA i SBB tražili su uvrštavanje u Budžet amandmana kojim se planira pomoć od 3 miliona, dok je gradonačelnik Kasumović predlagao iznos od 500 hiljada, radi izmirenja dugujućih plata i doprinosa, izradu sanacionog plana, kao i odluku o ulasku nezavisne revizorske kuće radi sagledavanja stvarnog stanja.

U odnosu na predloženi dnevni red, gradonačelnik Kasumović zatražio je dodatno da se raspravlja i odlučuje o Odluci o privremenom finansiranju za prva 3 mjeseca ove godine, Prijedlogu Odluke o izmjenama Regulacionog plana Centar 2, Prijedlogu Odluke Ocjenjivačkog suda o dodjeli javnih priznanja za prošlu godinu, te izboru gradskog pravobranioca, pri čemu nijedna od dopuna nije dobila potrebnu većinsku podršku.(Šerif Babić)