Mladi Zeničanin Nedim Fakić izradio aplikaciju za praćenje zagađenja

Nedim Fakić

Mlad, perspektivan, uspješan i nadasve savjestan. Sve su to kvalitete mladog Zeničanina, Nedima Fakića koji je, trenutno gorući problem zagađenja zraka, shvatio izrazito ozbiljno te je, na sebi svojstven način, pokušao i svojim sugrađanima ukazati na važnost istog.

Dugo pokušavajući shvatiti kako je došlo do samog problema i zašto se već godinama isti ne rješava, Fakić razvija aplikaciju  „Mask“ koja se, u biti, bavi praćenjem samog zagađenja.

Iako postoji znatan broj sličnih aplikacija, aplikacija ‘Mask’ bazira se na podacima koji ni na koji način ne mogu biti dorađeni, te u tome i leži njena jedinstvenost. Aplikacija prikuplja podatke sa servisa koji, opet, prikupljaju podatke s hidrometeoroloških zavoda. No, u situacijama kada podaci nisu dostupni na određenim mjernim stanicama, odnosno kada nisu vidljivi indeksi zagađenosti, aplikacija primjenjuje dominantni polutant u zraku kao indeks te zagađenosti “, kazao je za Zenicainfo.ba srednjoškolac, Nedim Fakić.

Nekoliko mjeseci trajala je izrada ove besplatne aplikacije, te je trenutno dostupna na Android operativnim sistemima za mobilne uređaje.

Uz pomoć profesora Samira Lemeša i svojih drugara, razvijena aplikacija već sada je dostupna u 149 zemalja svijeta. Trenutna verzija realizirana je na engleskom jeziku, no uskoro očekujemo i njenu lokalizaciju“, poručuje Fakić.

Ovaj mladi developer, učenik zeničke Druge gimnazije, fakultetsko obrazovanje planira u zemljama Zapadne Evrope. No, na ovom izumu ne namjerava stati. U planu su mu i drugi projekti od kojih bi javno mnijenje svakako trebalo imati koristi, a kao vlastite resurse naglašava isključivo vrijeme i znanje.(Lamija Pojskić)