Zajedničko obraćanje vijećnika SDA i ASDA nakon današnje sjednice Gradskog vijeća

Nakon današnje sjednice Gradskog vijeća Zenica, u centrali Stranke demokratske akcije održana je press konferencija klubova SDA i ASDA.

Predsjedavajuća Gradskog vijeća Diana Bešić je ovom prilikom istakla da su predloženi amandmani na prijedlog budžeta za ovu godinu bili od životne važnosti za Zenicatrans, ali da je po drugi put Gradonačelnik Fuad Kasumović povukao ovu tačku sa dnevnog reda.

Nakon ovoga radnici Zenicatransa su u neizvjesnoj poziciji”, istakla je Bešić.

Vijećnica SDA Emina Tufekčić istakla je da su vijećnici uradili što je bilo do njih.

Danas smo vidjeli da se Gradonačelnik igra sa sudbinom radnika Zenicatransa, ali i svih građana Zenice. Apsurd je da na dnevnom redu bude Prijedlog budžeta i Odluka o privremenom finansiranju“, kazala je Tufekčić uz zaključak da joj nije poznato šta se krije iza svega ovoga.

Njen koalicijski kolega Mesud Keleštura je kazao da su danas građani po drugi put bili svjedoci samovolje Gradonačelnika.

Nakon stabilizirajućeg i razvojnog, svjedočimo i manipulirajućem budžetu koji ide na štetu građana. Takav budžet neće dobiti podršku u Gradskom vijeću“, kategorično je ustvrdio Keleštura.

Na kraju, predsjedavajuća Bešić je istakla da je rješenje da se Gradonačelniku stavi do znanja da vlast u Zenici čine Gradonačelnik na jednoj strani kao zakonodavna vlast i Vijeće kao predstavnički organ lokalne samouprave i da je po Statutu Gradonačelnik dužan da izvršava odluke i druge akte Gradskog vijeća, te da je odgovoran za njihovo izvršavanje. Tek tada će se naći rješenje kako za Zenicatrans tako i za mnoge druge probleme u gradu, zaključila je Bešić. (N.G.)