Radnici Zenicatransa protestovali ispred Gradske uprave Zenica

Grupa od 50-ak radnika JKP Zenicatrans prevoz putnika, boravila je pred Gradskom upravom Grada Zenica, gdje su mirnim protestom, pokušavali naći rješenje za svoje preduzeće.

“Došli smo ovdje da na miran način pokažemo da se ovo i nas tiče. Želimo da pokažemo da je ovo revolt i bunt radnika, a pridružili su nam se i ostali građani”, kazao je Huso Sarvan, predsjednik Sindikata Zenicatransa.

Dio radnika jutros je stupio u štrajk glađu, a nezvanično saznajemo da je direktor preduzeća Darmin Terzić, najavio neopozivu ostavku.

“Grupa od 15-ak radnika se zatvorila u prostorijama i ostat će do ispunjenja zahtjeva. Nama nude da se odblokira račun, a plate niko ne spominje. Mi ćemo nastaviti sa svojim zahtjevima i aktivnostima. Rješenje pitanja Zenicatransa je toliko jednostavno. Tražimo reprogram kao što je urađeno sa NK Čelikom”, dodao je Sarvan.

Na pitanje našeg novinara zašto se ranije nije pristupilo tim jednostavnim rješenjima, Sarvan je kazao.

“Mi smo vidjeli da je na sceni ideja koja mora da se provede, jer ovo sve što se radi sad, ne traje od 31. decembra, ovo je bunt od dvije godine. Čitavo vrijeme pokušavamo da se dogovorimo, a najlakše se dogovoriti. Da smo imali sagovornika, da riješimo neko pitanje, mi smo to vrlo lako mogli riješiti”, zaključio je Sarvan.

Napominjemo da je blokada Autobuske stanice, kao i obustava saobraćaja na svim linijama na snazi još od 31. decembra prošle godine.
Maid Dizdarević/ Nedžad Glibo