Gradonačelnik Kasumović: Zenicatrans je godinama potkradan

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović u izjavi za RTV Zenica je potvrdio da je juče zatražio hitnu sjednicu Gradskog vijeća vezanu za problematiku Javnog komunalnog preduzeća „Zenicatrans-prevoz putnika“, koji je, po njegovim riječima, godinama potkradan.

“Po Zakonu o lokalnoj samoupravi i Statutu Grada imam pravo tražiti referendum po određenom pitanju.

Da u ovom slučaju pitamo građane da li su zato da se pomogne „Zenicatransu“ i tada neće biti nikakav problem da se tih 15 ili 20 miliona maraka opredijeli”, kazao je Kasumović, procjenjujući da se upravo radi o iznosu dugovanja ovog preduzeća po svim osnovama.

“U „Zenicatransu“ se ne radi o štrajku nego o klasičnoj blokadi, jer se znaju procedure za organizaciju štrajka”, smatra zenički gradonačelnik, koji se nada uvođenju novih subjekata koji bi pružali usluge javnog prevoza dok se ne riješi problem „Zenicatransa“.

“Pozvali smo sve prevoznike iz šire okoline da se prijave na brzi javni konkurs i nadam se da ćemo krajem sedmice, već u petak ujutro, imati nove prevoznike da voze građane koji ne smiju da trpe ničiji hir”, istakao je gradonačelnik Kasumović. (Šerif Babić)