Tradicionalno novogodišnje kupanje u rijeci Bosni

Hamid Begovac, rođen 1941. godine, danas je na Kamberovića polju obavio svoje prvo ovogodišnje zimsko kupanje. Današnje kupanje Hamid zove novogodišnjim, te objašnjava da je čekao temperature ispod nule.

Za njega, kupanje u hladnoj rijeci Bosni, predstavlja užitak. On je poznat i po svom kupanju za prvi dan proljeća, a to je Begovcu običaj već 63. godine.

„Ovi minusi su me obradovali. Ako me zdravlje do 80. godine posluži, tada bi napravio svoje oproštajno kupanje. Pripreme za kupanje imam na Vlašiću, Pepelarima i Smetovima najčešće. Koristim svaku priliku za pripremu ako ima potok ili snijeg. To je moja dugogodišnja navika“, rekao je Hamid Begovac.

Ovaj sedamdesetdevetogodišnjak kaže kako posjeta doktoru, nalazi i pretrage ukazuju na izuzetno zdrav organizam, a to je zahvaljujući kupanju u ledenim rijekama, potocima i slično.

Hladni šok pokreće obrambenu reakciju koja pumpa krv iz unutrašnjosti tijela na njegovu površinu kako bi se što brže i bolje ugrijala. Reakciju na hladnu vodu prate duboko disanje, dizanje razine kisika u organizmu, ubrzan rad srca i buđenje cirkulacije, faktori koji tijelu daju dodatnu energiju i vitalnost. Hamid Begovac je jedan od onih koji potvrđuju ovu medicinsku teoriju.

Želja mu je, kaže Begovac, naci sponzore koji bi pomogli i finansirali njegov odlazak u Rusiju. Tamo se želi suociti sa drugim „Iceman-ima“, ljudima koji uživaju u ledenim kupkama. (Ajna Nikontović)