3 C
Zenica
Četvrtak, 2 Februara, 2023
Naslovnica Aktuelno UIO: Oduzeta roba u vrijednosti od 36.000 KM

UIO: Oduzeta roba u vrijednosti od 36.000 KM

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u dvije odvojene akcije na području regionalnog centra Tuzla oduzeli su raznu robu u vrijednosti 36.000 KM i pritom izrekli sankcije u vrijednosti 9.200 KM.

Kontrolnim aktivnostima na području grada Tuzle ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje privremeno su oduzeli 2.701 paklicu cigareta. Radi se o akciznim proizvodima koji nisu bili obilježeni akciznim markicama koje izdaje UIO, već su se prodavali na “crnom tržištu”. Cigarete su oduzete od sedam lica protiv kojih su preduzete zakonoski propisane mjere i radnje.

Akitvnosti na terenu provedene su u saradnji sa pripadnicima MUP-a TK i službenicima Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK.

Ovlašteni službenici UIO iz regionalnih cenatara Tuzla i Sarajevo, u saradnji sa službenicima Granične policije BiH vršili su pojačane mjere nadzora putnika i roba na graničnim prelazima i putnim komunikacijama. Tom prilikom je otkriveno sedam prekršaja i oduzeta je razna roba poput laptopa, mini laptopa, LED TV-a, brusilice, motorna kosačica, kompresor i sl.

Radilo se o robi na koju su trebale biti plaćene uvozne dažbine prilikom uvoza u BiH.

Aktivnosti na terenu su provedene uz upotrebu mobilnog skenera za pregled prtljaga, specijalističke opreme koja je donacija Vlade SAD-a.

Vrijednost oduzete robe u ove 2 odvojene akcije iznosi 36.000,00 KM, dok je vrijednost izrečenih sankcija 9.200,00 KM.
Izvor: BHRT