Poskupljenje cigareta neće uticati na prestanak pušenja

I ova Nova godina donijet će poskupljenja, između ostalog, i određenih vrsta cigareta i to od 0,10 do 0,30 KM po kutiji, objavila je već Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

Cijene samo pojedinih cigareta ostat će iste kao i ove godine. Praksa poskupljenja cigareta 1. januara trebala bi ih, vremenom, svrstati u izuzetan luksuz i opterećenje kućnog budžeta. Ono što je bitnije od toga, jeste biti svjestan i uvažiti stalna upozorenja koliko su zdravstveno pogubne.

Pitali smo sugrađane da li će bar stalna novogodišnja poskupljenja cigareta uticati na odluku prestanka konzumacije cigareta.

Jedan od odgovora je bio da poskupljenje ni najmanje neće uticati da, uopšte pomisli prestati pušiti, i kako reče, puši dvije kutije dnevno i tako će i ostati. Samo zdravstveni problem mogao bi biti razlogom prestankom pušenja.

Prim. mr. sc. Amir dr. Čustović, direktor Zavoda za bolesti ovisnosti ZDK, ističe svakodnevna upozorenja.

„Pušenje je rizokofaktor za nastajanje mnoštva oboljenja, u prvom redu  srca i krvih sudova, kardiovaskularnog i respiratornog sistema, počev od restrikcije plućnog kapaciteta do karcinoma pluća. Pušenje je bolest ovisnosti, a stvara se unošenjem u organizam  aerosola koji sadrži velike količine nikotina, alkaloida koji  truje nervni sistem, mozak, nadbubrežnu žlijezdu. Bitan aspekt je kako djeluje nikotin na centralni nervni sistem oštećujući njegove pojedine dijelova, tako da se u suštini ovisnost od pušenja svodi na bolest mozga“, kaže prim. dr. Čustović.

Amir Čustović

Onih odlučnih da, na vrijeme prestanu pušiti ima, ali do svijesti mnogih strastvenih  pušača sva, pa i upozorenja na pakovanjima cigareta, na kraju su samo vizuelni dodatak, a poskupljenja samo nešto čemu će se prilagoditi.

Još jedan od odgovora, na pitanje da li će poskupljenje cigareta uticati na odluku  prestanka pušenja, bio je da to nema nikakvog uticaja na strastvenog pušača. Reče naš anketirani sagovornik: „Za cigarete ima i onda kada nema, kada je najteže“.

„Osoba koja je dugi niz godina unosila u organizam nikotin stvorila je promjene u centralnom nervnom sistemu koje zahtijevaju stalnu potrebu ponovnog unosa nikotina. Ako se prestane pušiti javljaju se simptomi tzv. apstinencijalnog sindroma, odnosno krize, koja se, uglavnom, manifestuje osjećajem nemira, tjeskobe, nekontrolisanim ponašanjem i stalnom žudnjom za cigaretom“, objasnio je prim. dr. Čustović.

Prema analizama oko 2/3 pušača bi željelo prestati pušiti, 1/3 to i pokušava, ali manje od 3% to i uspije. Kada zdravstvena cijena nema uticaja na odluku o prestanku pušenja onda se cijena kutije cigareta može povećavati, recimo, u nedogled.

Od 1. januara novo poskupljuju, i do 0,30 KM po kutiji. Naš treći anketirani sugrađanin izrazio je žaljenje zbog poskupljenja i suosjećanje sa onima koji izdvajaju novac za ovu lošu naviku, odnosno, ovisnost, ali je rekao: “Ko ima novca za cigarete neka ne kuka da mu je teško, da nema bilo šta, da nema novca. Zna se koliko su cigarete štetne za zdravlje“!