Predstavljanje Zeničke Unije Startup ZEUS

U prostorijama Zeničke razvojne agencije ZEDA, danas je u prisustvu predstavnika Gradske uprave, na čelu sa gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem, priređeno predstavljanje Zeničke Unije Startupa ZEUS.

Cilj osnivanja Zeničke Unije Startupa ZEUS je promocija startup Zajednice grada Zenice, jačanje infrastrukture koja podržava održivi startup ekosistem, podržavanje regionalnog ekonomskog rasta fokusirajući se na korištenje tržišnih prilika i snaga zajednice te podršku ekonomskom razvoju Zajednice grada Zenice kroz izgradnju preduzetničkih kapaciteta, edukaciju i poslovnu inkubaciju.

Grad Zenica podržao je realizaciju projekta “Start-up zajednica Grada Zenice”, sa 2.000 KM, pri čemu je inicijator projekta Udruženje poslodavaca Zenica.

“Ovo je beskrajno bitno, ovo je budućnost Grada. Ovdje ima firmi koje su radile, možda i izvan sistema pa su se odlučile registrovati i dobile su poticaj, što je vrlo važno kao ohrabrenje”, ukazao je Mladen Perić, predsjednik Skupštine Udruženja poslodavaca Zenica.

Mladen Perić

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović podsjeća da je preko startupa otvoreno 25 firmi.

“Ohrabrujemo omladinu, ulažemo i potičemo privredu jer jedino ona ovaj Grad može izvući iz sivila”, kazao je Kasumović.

Fuad Kasumović

Obavljeno je potpisivanje ugovora sa korisnicima odabranim po Javnom pozivu za dodjelu podsticaja iz Programa mjera za unapređenje privrede za 2019. godinu na području Grada Zenica za “Moj prvi biznis u Gradu Zenica – START UP”.

Sredstva po ovom javnom pozivu odobrena su za 12 aplikanata. (Šerif Babić)