Skupština ZDK prihvatila rebalans Budžeta za 2019. godinu

Na današnjoj sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, po skraćenom postupku prihvaćen je Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK, kao i Prijedlog Izmjena i dopuna Budžeta Kantona za 2019. godinu.

Ministar finansija, Josip Lovrić je obrazložio da su razlozi izmjena i dopuna Budžeta promjene u prihodovnoj i rashodovnoj strani tokom godine.

Rebalansirani budžet povećan je za oko 2 miliona maraka, odnosno sa 356 na 358 miliona maraka. Do isteka kalendarske godine, trebao bi biti na razmatranju i Budžet ZDK za 2020. godinu, koji bi trebao biti iznad iznosa od 360 miliona maraka.

“Imamo sačinjen budžet za iduću godinu, čekamo mišljenje federalnog ministarstva i onda slijedi sporazum sa Sindikatom”, kazao je ministar Lovrić.

-Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima je rezultat potrebe produženja roka za aktivnost koja će osigurati finansijsku neovisnost i depolitizaciju policije, koja nije okončana.

Zastupnici su usvojili i Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona za 2019. godinu.

Izvještaj o poslovanju Javnog preduzeća „Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona“ za prošlu godinu povučen je sa dnevnog reda Skupštine.