Zenica: Osniva se poseban odjel za liječenje ovisnosti od interneta i kocke?

Gotovo četvrtina mladih ljudi toliko je ovisna o svojim pametnim telefonima i sličnim uređajima da to postaje ozbiljan medicinski problem, sugerišu istraživanja psihijatara. Studije pokazuju da ovisnici o internetu postaju uspaničeni ili ozbiljno uznemireni ako im se uskrati stalni pristup ovim uređajima.

Studija kojom je londonski King's College, obuhvatio 42.000 mladih u istraživanju problema zloupotrebe pametnih telefona, ukazala je na zabrinjavajuće razmjere ovisnosti o internetu. Pokazalo se da je čak 23 posto ispitanika ispoljavalo klasično ovisničko ponašanje.

„Kada dođu u sutuaciju da nemaju pristup internetu, ovisnici postaju razdražljivi, napeti i nervozni, vrlo često i agresivni“, pojašnjava dr Hassan Awad, šef Odjeljenja za ambulantni tretman u Zavodu za borbu protiv bolesti ovisnosti u Zenici, ustanove koja teži statusu referentnog centra za pomoć i podršku u procesu odvikavanja.

Hassan Awad

Problemom ove vrste bihevioralne ovisnosti, koji ni kod nas nije ništa manje ozbiljan, bave se i njihovi stručnjaci.

Istraživanja ovog zavoda, provedena na uzorku od 2.250 srednjoškolaca, pokazala su da više od polovine ispitanika za računarom provodi duže od dva sata dnevno, što se u doba internet-revolucije i ne kvalifikuje ovisnošću, jer se smatra uobičajenom dužinom dnevnog korištenja internet uređaja, uključujući i mobilne telefone. Problem nastaje kad korisnici interneta počnu mijenjati uobičajene životne navike, hobije i afinitete, u korist vremena provedenog na mreži.

„Ako dijete dođe u situaciju da svoju aktivnost vezanu za internet ne može staviti pod kontrolu i pored toga što uviđa da takvo ponašanje ima po njega štetne posljedice, znači da se razvila ovisnost i da treba da se što prije javi stručnjacima, u Centar za tretman“, ukazuje dr Awad.

Zavod za borbu protiv bolesti ovisnosti planira osnivanje posebnog odjela za liječenje nehemijskih ovisnosti, poput interneta ili kocke, najavljuje doktor Awad.

Problematično, nekontrolisano korištenje pametnih telefona, u fokusu je psihologije novog doba, jer kako su dosadašnje studije već pokazale, ovaj tip ovisnosti ima ozbiljne posljedice za mentalno zdravlje. (Sanja Stević)