Posjeta učenika Tehničke škole iz Zenice Centru održavanja i kontrole prometa

Učenici četvrte godine Tehničke škole iz Zenice, njih 25, u pratnji profesora Seada Tahirovića, posjetili su jučer Centar održavanja i kontrole prometa (COKP) na Drivuši i Profesionalnu vatrogasnu brigadu JPAC.

Budući tehničari drumskog saobraćaja, imali su priliku da posmatraju nadzor saobraćaja, na dionicama Zenica jug – Lašva, Sarajevo sjever – Sarajevo zapad, Sarajevo zapad – Tarčin i Zvirovići – Bijača. Zanimljivo i poučno stručno predavanje, funkcioniranje načina rada Centra održao je Zlatko Demirovski, šef Odjela za upravljanje i nadzor saobraćaja.

„Posjeta je zaista bila za učenike jedno iznenađenje, jer oni faktički nisu ni znali da postoji nešto ovakvo u Bosni i Hercegovini. Upoznali su se sa čitavim sistemom nadzora na dionicama autoceste koje posjedujemo i zaista je ovo jedno veliko iskustvo za njih. Obećali smo da ćemo doći na proljeće, da vidimo i simulacije saobraćajnih nezgoda“, izjavio je profesor Sead Tahirović.

Učenici su prisustvovali i prezentaciji rada profesionalne vatrogasne jedinice JP Autoceste FBiH, koja je smještena u vatrogasnom domu u COKP-u. Učenike je dočekao komandant Nermin Bojičić gdje ih je detaljno upoznao s načinom rada same vatrogasne jedinice.

„U svrhu praktične nastave prvi put vidimo ovakav jedan centar, gdje smo se uvjerili da smo opremljeni sa najmodernijim sistemima, tako da sve pohvale za JP Autoceste FBiH“, kazao je Besim Horić, predsjednik IV-4 razreda Tehničke škole Zenica.

Također, u sklopu posjete COKP-u Amel Zulum, voditelj grupe za operativno održavanje sistema nadzora i daljinskog upravljanja autocestom, ih je upoznao i s Odjelom za održavanje sistema upravljanja u okviru čega su im predstavljeni pojedini dijelovi i oprema sistema upravljanja, te je opisan način njihovog funkcioniranja.