BNP: Sutra počinje peto izdanje festivala IFET

Od sutra u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica počinje 5. Internacionalni festival edukativnog teatra-IFET 2019., koji završava 9. decembra tekuće godine, saopćeno je na današnjoj press konferenciji.

O detaljima su govorili Hazim Begagić, direktor BNP-a i Miroljub Mijatović, rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske scene.

Prvog dana IFET-a, u subotu, 30. novembra, održava se Smotra dramskog stvaralaštva osoba sa poteškoćama, kao i dramska radionica na temu „Šta komšije kažu o Romeu i Juliji“.

U programu Festivala je 9 predstava, od kojih jedna gostujućeg Dječijeg kazališta iz Osijeka, koji će posljednjeg dana izvesti predstavu „Lav koji nije znao put“. Dan ranije, u nedjelju 8. decembra planirano je izvođenje predstave „Ježeva kućica“, Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, kojim se obilježava 70 godina od nastanka ovog poznatog teksta i lektirskog štiva Branka Ćopića.

Na festivalu će sa odabranim predstavama nastupiti i teatri iz Mostara, Banja Luke, Sarajeva i Tuzle, kao i Muzički atelje u BiH sa lutkarskom predstavom „Šapat šume“.

Održavanje Festivala finansijski je podržalo federalno ministarstvo kulture i sporta,ali je većinski budžet, vlastitim sredstvima osigurao BNP. (Šerif Babić)