“16 dana aktivizma” s ciljem ekonomskog osnaživanje žena

Medica Zenica i ove godine nizom aktivnosti obilježava „16 dana aktivizma„ koja se inače obilježavaju od 26. novembra do 10. decembra.

Cilj ove kampanje jeste ekonomsko osnaživanje žena ali i podići svijest građanstvu da se o nasilju ne šuti.

Danas je na Trgu Alije Izetbegovića, povodom 25. novembra – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Medica Zenica održala jednu od aktivnosti kampanje, a to je edukacija i prevencija nasilja.

„Medica Zenica, kao profesionalna ženska nevladina organizacija koja je specijalizirana za pružanje usluga odnosno podrške i pomoći ženama i djeci preživjelim nasilja, svake godine pa tako i ove godine, obilježava kampanju „16 dana aktivizma“. Počinjemo 25. novembra na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i imamo različite aktivnosti. Prva od tih aktivnosti je i današnja ulična akcija, gdje smo izašli na ulicu da građanima i građankama podijelimo promotivni materijal, pozovemo ih da prijavljuju nasilje ako vide ili pak sumnjaju da pozovu policiju ili Centar za socijalni rad ili SOS telefon, kako bi isto mogli sprijeciti ili zaustaviti“, za naš portal rekla je Irma Šiljak, asistentica programa Medica Zenica.
(Ajna Nikontović)