Donacija hemodijaliznih aparata za Kantonalnu bolnicu Zenica

Humanitarna organizacija En Nedžat iz Kuvajta a preko Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH donirala je danas dva nova hemodijalizna aparata Odjelu interne medicine sa hemodijalizom u Kantonalnoj bolnici Zenica.

U Kantonalnoj bolnici Zenica je sa satelitskim centrima u Visokom, Žepču i Kaknju trenutno 170 pacijenata na hemodijalizi.

“Posljednjih godina došlo je do priličnog broja obnavljanja mašina ali ova današnja donacija zaista puno znači. Radi se o dvije nove mašine koje mogu da rade tri vrste tretmana što je jako bitno u određenim teškim stanjima naših pacijenata”, kazala je doktorica Lejla Hantalašević – Bečić, šefica Odjela za hemodijalizu u Kantonalnoj bolnici Zenica.

U svjetlu upozorenja medicinskih radnika i hroničnih pacijenata na objektivni nedostatak hemodijaliznih aparata u pojedinim centrima, njihovu starost i neispravnost, Islamska zajednica odlučila je doprinijeti podizanju svijesti o potrebi unapređenja kvaliteta života hemodijaliznih pacijenata u Bosni i Hercegovini.

“Zadovoljstvo nam je bilo danas ovdje uručiti ove aparate jer mi godinama podržavamo projekte koji imaju opšti značaj i daju podršku najugroženijim”, kazao je Hamad Otham Bin Eidan , predstavnik Kuvajteske ambasade u BiH.

Osim ova dva, bit će donirano još osam  aparata kliničkim centrima i zdravstvenim ustanovama u Bosni i Hercegovini. Donaciju u vrijednosti 200 hiljada KM Islamska zajednica realizovala je posredstvom Vakufske direkcije, a u saradnji s dugogodišnjim partnerom fondacijom En Nedžat iz Kuvajta. (Belinda Dorić)