U Zenici održani mirni protesti “00:00 – ponoć”

Nakon što su šokantne fotografije, proizašle iz JU Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, ugledale svjetlo dana, građansko nezadovoljstvo viđenim preselilo se na ulice gradova Bosne i Hercegovine.

Ista slika zabilježena je danas i u našem gradu. Mirnom skupu simboličnog naziva “00:00” – ponoć prisustvovali su stariji i mlađi Zeničani, a sam mirni skup organizovala je Adilhajda Sivac, uz podršku Facebook grupe “Tako to žene rade”. Današnjim učesnicima skupa priključili su se i članovi omladinskog udruženja “Naša djeca”.

Danas smo trebali obilježiti Dan djeteta s našim parlamentarcima, ali zbog svih dešavanja u posljednjih nekoliko dana, odgodili smo naše aktivnosti. Ove stvari se ne trebaju dešavati, a slike koje su obišle cijeli svijet nikada više ne smiju da se ponove“, poručila je tim povodom za portal Zenicainfo.ba Adna Kepeš iz Udruženja „Naša djeca“.
Okupljeni građani Zenice podijeljenog su mišljenja po pitanju odziva na mirni skup. Dok jedni zastupaju mišljenje da je nedovoljno okupljenih, oganizatorica Sivac ističe zadovoljstvo, ali i dodaje:

Mnoge osobe željele su doći, no, uslijed političkih pritisaka vjerovatno nisu smjeli nazočiti današnjem skupu“.

Na današnjem mirnom skupu posebno su se isticale mlađe generacije koje su se, vezanih ruku, simbolično solidarisale sa štićenicima Zavoda Pazarić. Veliku pažnju javnosti izazvali su i brojni istaknuti transparenti. (Lamija Pojskić)