Manifestacija “Duh Asiza” prenijela poruke mira i dijaloga u BiH

Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici, večeras je organizovao Međureligijsku manifestaciju “Duh Asiza”, a koja se održala u crkvi sv. Ilije Proroka.

Bila je ovo prilika da Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici obilježi desetu godinu od osnivanja, te da predstavnici svih religijskih zajednica i crkava Zenice ali i brojnih drugih okolnih gradova, zajedno na jednom mjestu, uz pjesmu i molitvu upute poruke mira i dijaloga u BiH.

Međureligijski dijalog nema alternativu, to je ono čega moramo da se držimo i sve vjerske zajednice kada govore o odnosu između ljudi, uvijek je to u miru, ljubavi i poštivanju drugog i drugačijeg”, kazao je pravoslavni sveštenik Marko Maleš.

Nastupio je Interreligijski hor “Pontanima” koji se predstavio jedinstvenim koncertom “Simfonija Abrahamovskih/Ibrahimovskih religija”.

“Islamska zajednica je otvorena za međureligijsku saradnju, za multietničnost i evo, pokazuju se ti rezultati Odbora. Raduje činjenica da u našem gradu živi takva atmosfera”, dodao je Sumedin efendija Kobilica.

Također, već tradicionalno, uručena je “Zenička povelja MIRA”, koju dodjeljuju vjerske zajednice i crkve a ove godine laureat je vlč. Vladimir Pranjić, ekonom Vrhbosanske nadbiskupije. Nagradu mu je uručio zenički paroh, jerej Marko Maleš, aktuelni predsjedavajući Odbora za međureligijsku saradnju.

“Svako priznanje je svakom čovjeku drago, iako ono što čovjek čini iz svoje vjere, ne čini radi priznanja jer ispovijedamo da Bog sve to vidi, i da će sve to nagraditi”, poručuje Vladimir Franjić.

Napominjemo da je RTV Zenica, prva medijska kuća u regionu, koja prenosi uživo u programu manifestaciju Duh Asiza, a povodom 800 godina od prvog međureligijskog dijaloga. To je naš doprinos dijalogu, miru i toleranciji na Međunarodni dan tolerancije.
(Ajna Nikontović)

Fra Vladimir Pranjić sa Poveljom mira