Izabrano novo rukovodstvo GO SDP-a Zenica

Gradski odbor Socijaldemokratske partije u Zenici je nakon održanog Kongresa Stranke i unutarstranačkih izbora na svim nivoima organizovanja, izabrao novo rukovodstvo, na čijem je čelu ostao Mladen Simić.

„Jedina smo istinski lijevo orijentisana, multietnička politička stranka u BiH i jedini imamo konkretno definisane programske ciljeve, uobličene u Plan 10 za našu zemlju“, istakao je Simić na današnjoj press konferenciji.

Senaid Begić, sekretar Gradskog odbora SDP-a i zastupnik u federalnom parlamentu je ocijenio da je ova stranka izgubila dobar dio povjerenja birača u Zenici, iako se, kroz rad svojih vijećnika, kako je istakao, pokazala kao objektivna politička snaga, koja se ne priklanja ni Vijeću ni gradonačelniku. On je najavio intenzivniji rad ove stranke u svojim osnovnim organizacijama, pogotovo gradskim mjesnim zajednicama, s ciljem vraćanja povjerenja Zeničana, pred lokalne izbore 2020.

Dodao je da u radu Predsjedništva Stranke učestvuju dva Zeničanina, te da ih je u Glavnom odboru čak 9, što predstavlja odličan potencijal u smislu pozicioniranja grada Zenice u politici SDP-a.

Govoreći o lokalnim, gradskim temama i o problemima u Zenicatransu, vijećnik SDP-a u Gradskom vijeću, Almir Babajić, istakao je da je ova stranka, na zahtjev gradonačelnika, dostavila svoj prijedlog sa dva imena za novi Upravni odbor tog javnog preduzeća, u nadi da će Gradska uprava dati podršku oporavku zeničkog prevoznika.

„Ukoliko Gradska uprava odluči da sahrani to preduzeće, naš član Upravnog odbora će na prvoj sjednici izuzeti dokumente i odnijeti ih na tužilaštvo, jer znamo da postoje dokazi o tome kako je ta firma uniuštena, kako bi konačno u ovoj državi neko za tako nešto odgovarao“.

Vijećnik SDP-a u Gradskom vijeću, Elvis Alijagić, podsjetio je da je SDP, za razliku od vijećnika drugih stranaka, učestvovao u prezentaciji Akcionog plana za zeleni grad Zenicu.

„Da bi Zenica zbilja postala Zeleni grad, na izborima bi trebala biti crvena“, poručio je Alijagić.

„Najlakše je biti opstruktivan i populista, ali mi ne želimo tako realizovati svoju kampanju“, poručio je ovom prilikom zenički vijećnik i član Predsjedništva Glavnog odbora SDP-a, Nermin Mehić.

Predsjednik Gradskog obora SDP-a, Mladen Simić je istakao da SDP želi da bude dio rješenja za Zenicu, ali ne širenjem lažne slike putem društvenih mreža, već kroz predan i direktan rad sa građanima i u njihovom interesu. (Sanja Stević)