Savez udruženja penzionera ZDK protiv trezorske isplate penzija

Mustafa Trakić, predsjednik Saveza udruženja penzionera ZDK

Iz Saveza udruženja penzionera ZDK ukazuju na neslaganje sa Prijedlogom Zakona o porezima i doprinosima na platu, a ističu i da još nije vrijeme za prelazak na trezorsku isplatu penzija, koju predviđa Zakon o PIO-u.

„Mi smatramo da se još nisu stekli uslovi za ovaj prelazak na trezorsku isplatu penzija, a i bojimo se toga, jer bi se u tom slučaju sva dugovanja javnih preduzeća prema Zavodu PIO/MIO F BiH anulirala, što bi značilo i manje sredstava za penzije“, pojašnjava za Zenicainfo.ba Mustafa Trakić, predsjednik Saveza udruženja penzionera ZDK.

„Ukoliko bi ipak došlo do prelaska na trezorsku isplatu penzija mi onda tražimo vanredno usklađivanje svih penzija izuzev onih maksimalnih, zatim tražimo da isplata penzija preko budžeta bude stavka broj jedan, te da se poveća izdvajanje iz bruto društvenog proizvoda za Fond PIO/MIO sa 9,9 % na 11,25 % , čime bi se u znatnoj mjeri poboljšalo i materijalno i socijalno stanje penzionera“, ističe Trakić.

Savez udruženja penzionera ZDK ne slaže se ni sa Prijedlogom Zakona o porezu na plate, koji predviđa da se ne oporezuju plate u visini do 800 KM.

„Bojimo se da bi u tom slučaju poslodavci mahom prijavili plate svojih uposlenika do te visine, čime bi se smanjio priliv sredstava za isplatu penzija, a isto bi se moglo desiti i u slučaju primjene stavke o neoporezovanju toplog obroka u iznosu do 4 KM“, napominje Mustafa Trakić, predsjednik Saveza udruženja penzionera ZDK. (Vesna J.)