Zašto ne rade displeji za monitoring zagađenja?

Dva zenička displeja već su nekoliko dana izvan funkcije. Metalurški institut, koji upravlja sistemom monitoringa aerozagađenja, izabrao je dobavljača dijelova za popravku ovih uređaja, pa će Zeničani ponovo moći pratiti podatke o zagađenju u centru grada, kroz mjesec ili mjesec i po dana.

Do tada će biti popravljen jedan i potpuno zamijenjen drugi ekran.

Displeji prikazuju satne prosjeke zagađujućih materija, mjerene stanicom postavljenom na Robnoj kući Bosna. “Činjenica da su displeji u fazi popravke ne znači da su i mjerne stanice izvan funkcije”, ističe rukovodilac Zavoda za zaštitu i ekologiju Instituta „Kemal Kapetanović“, Halim Prcanović, dodajući da će Centar za monitoring, koji će obuhvaćati cjelokupan sistem monitoringa kvaliteta okoliša na području Zeničko-dobojskog kantona, biti u punom pogonu, nakon što se angažuje neophodan IT kadar.

Do tada, pored registra zagađivača – baze podataka trenutno dostupne putem web stranice Ekonerga, podaci o zagađenju pohranjeni su na serveru Instituta i objavljeni na stranici Federalnog hidro-meteorološkog zavoda. Izvještaji o monitoringu šalju se mjesečno i Gradskoj upravi u Zenici.(Sanja S.)