“Kontrola mase i suzbijanje nereda” – pokazna vježba Specijalne policije MUP-a ZDK

„Kontrola mase i suzbijanje nereda“ bila je tema današnje pokazne vježbe koju su izveli pripadnici Specijalne policije MUP-a ZDK i Jedinice za sprečavanje narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

Današnja vježba, u kojoj je učestvovalo oko 250 pripadnika policije, održana je u policijskom kompleksu MUP-a ZDK, u Lukovom Polju.

Ova i slične pokazne vježbe organiziraju se s ciljem nadogradnje vještina i znanja naših službenika, uz istovremeni zahtjev da se maksimalno poštuju građanska i ljudska prava. Najveći policijski izazov jeste pronalaženje balansa između policijske etike, poštivanja ljudskih prava, ali i oštrog odgovora prema onima koji spomenuto narušavaju“, poručuje za portal Zenicainfo.ba Semir Šut, policijski komesar ZDK.

Oko mjesec dana trajale su pripreme za realizaciju današnje pokazne vježbe.

Pored pripadnika dviju spomenutih Jedinica, u pokaznoj vježbi učestvovali su i službeni psi, te su se koristila i, za ovu priliku, dozvoljena hemijska sredstva“, ističe zamjenik komandira Specijalne policijske jedinice MUP-a ZDK, Amir Bešić.

Međupolicijska, odnosno međuagencijska saradnja je jako uspješna, dodaje komesar Šut, istovremeno ističući zahvalnost agencijama koje usko sarađuju s Ambasadom SAD-a u našoj zemlji, a koji su, između ostalih, i zaslužni za uspješno obavljen posao.(Lamija P.)