Kroz projekat “REaktiviraj se” uređeno dvorište škole u Blatuši

Članovi Omladinskog udruženja REaktiv danas su promovisali projekat „REaktiviraj se“, čiji je idejni tvorac bila mlada volonterka Amra Dedić.

Naime, Dedić je, uz nesebičnu pomoć drugih lica i organizacija, svečano otvorila preuređeno dvorište ispred područne Osnovne škole „Musa Ćazim Ćatić“ u Blatuši.

Kao polaznica obuke Instituta za razvoj mladih KULT, pod nazivom ‘Uči, misli i djeluj’, odlučila sam donirana sredstva uložiti upravo u ovu školu, jer sam mišljenja da učenici OŠ ‘Musa Ćazim Ćatić’ itekako zaslužuju mjesto za igru i odmor.“

Ovaj tzv. ekološki projekat iziskivao je višemjesečnu pripremu, a sama realizacija projekta koštala je oko dvije hiljade konvertibilnih maraka. Spomenuta sredstva donirao je Institut za razvoj mladih KULT, a preuređeno dvorište ugledalo je svjetlo dana i zahvaljujući pomoći volontera, starijih učenika i učenica, školskog domara i pomoćnika direktora škole.

Obnovili smo stare, oronule temelje dvorišta koji su kvarili cjelokupni vanjski izgled škole, prefarbali školsku ogradu, školsko dvorište obogatili s nekoliko klupa, ukrasnim biljem i kantama za otpatke“, poručuje za Zenicainfo.ba Muamer Karač, pomoćnik direktora OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ u Blatuši.

Nakon završnih radova na uređenju dvorišta, s učenicima je realizirana radionica koja je za cilj imala podizanje svijesti o važnosti očuvanja okoline, kao i samovoljnog angažmana za društvenu korist.(Lamija P.)