Saopštenje Uredničkog kolegija Radio-televizije Zenica

Zenica, 17.10.2019. godine. Na juče održanom redovnom sastanku Uredničkog kolegija Radio-televizije Zenica između ostalog razmatrana je situacija unutar kolektiva, a u vezi sa stalnim opstrukcijama zaposlenika, velikog broja bolovanja, kašnjenja na posao, samovolje pojedinih zaposlenika, neizvršavanja zadataka, nepoštivanje zadatih rokova, javnog iznošenja nestina o kolektivu, nedostatka tehničke opreme i prostornih kapaciteta za bilo kakve nove programske sadržaje, i fizičkih i verbalnih napada na neposredne rukovodioce i uticajem svega navedenog na realizaciju planiranih programskih sadržaja.

S tim u vezi Urednički kolegij RTVZE donio je zaključak: „Planirana i najavljena Jesenja programska shema ne može se provoditi u punom i željenom kapacitetu, te s tim u vezi Urednički kolegij predlaže Upravi RTVZE da pronađe adekvatna rješenja za prevazilaženje trenutne situacije u kolektivu u vidu angažovanja mladih, profesionalnih i iskusnih kadrova koji mogu odmah odgovoriti zadacima u realizaciju programskih sadržaja, kao i da se angažuju i nezavisne produkcijske kuće koje bi bile zadužene za realizaciju kompleksnih programskih sadržaja RTVZE. Do tada će se svi programski sadržaji realizovati u skladu sa raspoloživim materijalno, tehničkim i ljudskim kapacitetima, što će biti predmet stalne analize Uredničkog kolegija čiji će rezultat biti kontinuirano usklađivanja programske sheme“.

Na sastanku je još jednom zatraženo da se pokrenu disciplinske mjere protiv zaposlenika/ca koji uzastopno nepoštivaju zadate rokove, neizvršavaju zadatke, neovlašteno istupaju u javnosti, kasne na posao, provode samovolju, fizički i verbalno napadaju neposredne rukovodioce i neovlašteno koriste stalna sredstva.

Urednički kolegij Radio-televizije Zenica najoštrije osuđuje posljednji incident koji se desio u redakciji RTV Zenica, i zahtjeva od Uprave preduzeća da pažljivo prati proces istrage i u konačnici kazni sve počinioce za koje se dokaže da su na neprimjeren način, fizičkom silom i verbalno provodili samovolju, ugrozili rad ostalih kolega i kolegica, i doveli u pitanje realizaciju programskih sadržaja.

Urednički kolegij

Taib Bajramović, predsjednik UK