Udruženje poslodavaca Zenice predstavilo model raspodjele javnih prihoda

Udruženje poslodavaca Zenice predstavilo je danas javnosti Studiju modeliranja raspodjele javnih prihoda u Federaciji BiH, za koju očekuje da će se u formi prijedloga izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH naći pred zastupnicima Federalnog parlamenta.

Radionicama, koje će u okviru AGILEd projekta biti organizivane u više bh. gradova, zagovara se pravedniji i odgovorniji model raspodjele javnih prihoda, usmjeren ka smanjenju ekonomske nejednakosti.

Postojeći sistem raspodjele javnih prihoda baziran je na nejednakom tretmanu kantona i lokalnih zajednica, onemogućavajući njihov ravnomjeran rast i razvoj, istaknuto je danas u Zenici. Udruženje poslodavaca Zenice predlaže zato korekcije postojećeg modela raspodjele sredstava prikupljenih po osnovu PDV-a, u korist lokalnih zajednica, naročito onih slabijih.

„Pretpostavka je da što je neko resursno slabiji, mora više da opterećuje privredu i građane parafiskalnim taksama i dodatnim naknadama. Vi što više opterećujete privredu, postajete manje konkurentni, jer privreda i investitori idu tamo gdje je ambijent povoljniji”, pojašnjava ekonomski ekspert, Nino Serdarević.

Zakonom o pripadnosti javnih prihoda iz 2006., ukazuju u Udruženju poslodavaca Grada Zenice, privilegovana su tri kantona u Federaciji, naročito Kanton Sarajevo.

„Na njih se odnose posebni koeficijenti, odnosno ponderi, čijom se primjenom automatski umanjuju prihodi na koje ima pravo i preostalih sedam kantona u Federaciji BiH”, ukazuje predsjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Grada Zenice, Senaida Turkić, dodajući da to dovodi i do nejednakih prava građana na pristup javnim uslugama.

Studijom modeliranja raspodjele javnih prihoda u Federaciji BiH, pokazalo se da bi se raspodjelom prihoda od PDV po socijalnom, umjesto kriteriju demografije, na resursno slabije općine i gradove prebacila sredstva u visini od oko 122 miliona KM, što bi, po mišljenju eksperata, znatno smanjilo jaz između bogatih i nerazvijenih zajednica.

„Kanton Sarajevo ima veći budžet od države BiH. Gradovi tipa Zenice i Tuzle su znatno oštećeni, Zenica je najveći izvoznik u ovoj državi. Vrijeme je da se napravi novi sistem raspodjele koji će biti pravičniji i jednostavniji”, ističe gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović.

Udruženje poslodavaca Zenice za ovakav model, koji bi u konačnici povoljno utjecao na poslovni ambijent lokalnih zajednica i potaknuo nove investicije, očekuje podršku parlamentaraca. No, hoće li imati dovoljno jaku podršku u Parlamentu Federacije, jednom kada se u formi prijedloga nađe pred zastupnicima.

„Naravno da postoji politička volja. Nikada u Parlamentu Federacije nije postojala veća volja za izmjenom tog zakona, a Parlament čini bar 70 ljudi koji ne dolaze iz Sarajeva”, uvjerava zastupnik u Parlamentu Federacije BiH, Eldin Vrače.

Kako se očekuje, izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda, uskoro bi se mogle naći na dnevnom redu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije, a model koji predlaže Udruženje poslodavaca Zenice će u narednim danima biti predstavljen i u Tuzli i Mostaru. (Sanja Stević)